Millorar la qualitat de vida de nens i joves SI és possible.
Perquè és necessari col·laborar amb la recerca en dolor infantil?
- El dolor infantil és un problema que no ha rebut l'atenció que mereix, una situació particularment greu en el cas del dolor crònic. I tot i que potser pugui resultar sorprenent, no es tracta d'un problema aïllat; aquesta situació desafortunada es repeteix a nivell internacional. De fet, sabem molt poc sobre el dolor infantil, sens dubte les investigacions són escasses, i el que encara és pitjor, la formació i coneixement dels professionals és molt limitada.
- La formació dels professionals és insuficient, un problema que es torna a repetir a nivell internacional. Encara que potser a casa nostra les conseqüències d'aquesta manca de formació siguin més greus ja que tampoc hi ha unitats específiques multidisciplinars de característiques semblants a les que sí que hi ha per a adults.
- Les dades que disposem sobre el problema mostren una prevalença molt elevada. Els estudis que s'han publicat a nivell internacional indiquen que entre un 20% i un 30% dels nens i joves experimenten dolor crònic. L'únic estudi disponible fins a la data, realitzat al nostre país amb població general informa que el 37% dels participants (una mostra representativa de la població entre 8 i 16 anys) informava tenir dolor crònic. En moltes ocasions el pitjor no és la intensitat del dolor, si no els efectes de la presència continuada d'aquest dolor; efectes que poden ser devastadors, i que transcendeixen als que l'experimenten en primera persona per arribar a totes aquelles persones que amb el jove conviuen.
Actualment sembla que hi ha un moviment de fons que ha de facilitar que aquesta situació canviï doncs, en efecte, s'observa un major interès per part de tots els actors implicats: societats científiques, (seria indicatiu d'això la recent creació del grup de treball de dolor infantil de la Societat Espanyola del dolor), universitats (per exemple, el mes de setembre del 2015 es constituïa a la Universitat Rovira i Virgili la primera Càtedra específica sobre dolor infantil -ja hi havia altres sobre dolor però dedicades exclusivament a adults-), professionals sanitaris (per exemple, ens consten accions en alguns hospitals per crear unitats específiques de dolor crònic infantil), i els mateixos usuaris (per exemple, s'ha creat alguna associació dedicada específicament al problema del dolor crònic infantil / juvenil), tots estem treballant per millorar l'estat actual de coses.