Universitat Rovira i Virgili

Membres

Director

Dr. Jordi Miró

Catedràtic de Psicologia de la Salut a la Universitat Rovira i Virgili i investigador distingit ICREA-Acadèmia. Director del Màster en Psicologia General Sanitaria de la Universitat Rovira i Virgili. És un dels investigadors principals del Campus d'Excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS). Investigador principal i director de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor i d’ALGOS, grup consolidat de recerca en dolor reconegut per la Generalitat de Catalunya. Coordinador del Grup de treball de Dolor Pediàtric de la Sociedad Española del Dolor, de la Red Española de Dolor Infantil (REDIN) i de la Red Iberoamericana para el Estudio y Tratamiento del Dolor Infantil. Ha rebut diferents premis per la seva activitat de recerca sobre el dolor.


Investigadors

Dra. Elena Castarlenas

Doctora en Psicologia per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Avaluació i Mesura de la Conducta, Màster en Psicologia Clínica i de la Salut i Especialista en Psicologia del Dolor. Actualment membre de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor - ALGOS i vinculada al programa de tractament del dolor crònic en nens i adolescents que s'està duent a terme en diferents hospitals de la província de Tarragona. Investigadora principal del projecte Educ@dol: desarrollo y evaluación preliminar de una aplicación para abordar el dolor crónico en el contexto escolar (MINECO; ref.: PSI2014-60180-JIN).

Dra. Ester Solé

Doctora en Psicologia per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Avaluació i Mesura de la Conducta, Màster en Psicologia Clínica i de la Salut i Especialista en Psicologia del dolor. Actualment investigadora post doctoral a la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor - ALGOS i vinculada al programa de tractament del dolor crònic en nens i adolescents que s'està duent a terme a diferents hospitals de la província de Tarragona. Compatibilitza la recerca amb funcions docents al Grau de Psicologia i al Màster en Psicologia General Sanitaria de la Universitat Rovira i Virgili.

Dra. Elisabet Sánchez

Professora agregada del Departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili on, a més, és la coordinadora de l'Àrea de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic. Forma part de la Unitat per a l'Estudi i el Tractament del Dolor - ALGOS i és la secretària del Grup de Treball de Psicologia i Dolor de la Societat Espanyola del Dolor. Els seus interessos professionals giren entorn de la prevenció del dolor crònic i la discapacitat en la població infantil. Actualment és la Investigadora Principal del projecte "Prevendol: Prevenció del dolor crònic post-quirúrgic en nens i adolescents" (MCIN/AEI/10.13039/501100011033; PID2020-113869RA-I00). Aquest projecte es duu a terme en col·laboració amb diversos hospitals espanyols.

Lorena Martí

Graduada en Psicologia i estudiant del Màster Universitari en Psicologia General Sanitària (MUPGS) de la Universitat Rovira i Virgili. Actualment és membre de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor-ALGOS i treballa com a Tècnica de suport a la investigació per a projecte de la Xarxa Espanyola de Dolor Infantil (REDIN), finançada pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat (Ref. : PSI2016-82004-REDT). Col·labora, a més, en diferents projectes d'investigació en dolor infantil.

Rubén Roy

Llicenciat en Psicologia i Màster en Psicologia General Sanitaria per la Universitat de Barcelona. Ha col·laborat en diversos projectes de recerca sobre psicologia clínica i de la salut, vinculats a la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili. Membre de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor - ALGOS. Actualment treballa com a tècnic de recerca al projecte Educ@dol: desarrollo y evaluación preliminar de una aplicación para abordar el dolor crónico en el contexto escolar (MINECO; ref.: PSI2014-60180-JIN).

Pere Llorens

Enginyer tècnic en Telecomunicacions, especialitzat en Telemàtica, per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Seguretat de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions per la Universitat Oberta de Catalunya. Doctorat en Salut, Psicologia i Psiquiatria per la Universitat Rovira i Virgili. Investigador i tècnic de suport de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del dolor - ALGOS on la seva principal tasca és el desenvolupament d'aplicacions tecnològiques pel tractament del dolor crònic, especialment aplicacions mòbils, millorant l'accessibilitat digital de la salut.

Sonia Monterde

Sonia Monterde Pérez, fisioterapeuta, Màster en tecnologia educativa: e-learning i gestió del coneixement i doctora per la Universitat Rovira i Virigili. La Dra. Monterde ha prestat una dedicació completa a l'educació superior en fisioteràpia i investigació des del 2004 a la mateixa Universitat. Encara que té diversos objectius professionals, creu que els pacients que pateixen de dolor crònic haurien de tenir un paper actiu. La dedicació a la seva professió, pacients i estudiants entorn al dolor crònic es reflecteix en les publicacions en què ha participat des del 2010 sobre la Síndrome del Dolor Miofascial i la Fibromiàlgia.

Maria del Carme Nolla

Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat Rovira i Virgili. Especialista en Medicina Familiar i Comunitària. Metge de Família del Centre d'Atenció Primària de Santa Tecla - Llevant a Tarragona (Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla) des de l'any 2002. El seu interès acadèmic, professional i de recerca, són els nens i, principalment, els adolescents. Actualment, és la responsable del programa de l'Adolescent en la seva àrea de treball. Al llarg de la seva trajectòria professional ha rebut formació específica en àrees relacionades amb la salut en l'adolescència, especialment en l'atenció en l'àmbit de les drogodependències i en el dolor crònic. Actualment realitza un postgrau sobre salut mental a la Universitat d'Alcalá. Li interessa participar en la investigació del dolor crònic en els nens i adolescents i portar-la a la pràctica. Cerca, sobretot, millorar la seva pràctica professional a través de la investigació.

Isabel Salvat

Isabel Salvat és fisioterapeuta i doctora, professora a temps complet en el Departament de Medicina i Cirurgia de la Universitat Rovira i Virgili. El seu interès pel dolor es va iniciar a partir del dolor muscular, el dolor miofascial, en què ha aprofundit mitjançant la investigació i sobre ell que imparteix la major part de la seva docència, tant de grau com de postgrau. A partir del dolor miofascial, el seu interès es va expandir cap les síndromes de sensibilització central, en concret, cap a la fibromiàlgia, sobre la qual també ha realitzat investigació i imparteix docència. D'altra banda, es preocupa per fer que els seus alumnes puguin donar resposta a les necessitats de la societat, en concret, a les demandes de les persones, nens i adults, que pateixen dolor.

Rocío Jiménez

Psicòloga (IBERO, Mèxic), mestra en Desenvolupament Cognitiu (Madero), màster en Neuropsicologia Clínica (ITEAP), especialista en Educació Emocional i Benestar (Universitat de Barcelona), certificada en Teràpia Racional Emotiva Conductual (Albert Ellis Institute). Exerceix com a psicòloga clínica infanto-juvenil a Mèxic; dins dels seus interessos es troba la investigació i la implementació de metodologies per al benestar infantil. Actualment col·laborant amb la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor - ALGOS.

Carlos G. Mora

És estudiant de doctorat en Salut, Psicologia i Psiquiatria a la Universitat Rovira i Virgili. Carlos va obtenir el seu màster en Conselleria, Psicologia Clínica i Salut Mental a Johns Hopkins University (EUA), on va treballar en una proposta de recerca relacionada amb la reducció dels nivells de depressió en la població de tercera edat amb l'ús de teràpia amb assistència d’animals. Actualment, treballa com a psicoterapeuta i especialista clínic del comportament i la salut mental en l'equip de cures primaris de la Clínica Familiar de l'Hospital General de San Francisco, Califòrnia, EUA. Sota la direcció del Dr. Jordi Miró, Carles coordina una investigació en el maneig del dolor crònic en la població invident i de baixa visió. Carles està molt motivat amb aquest projecte d'investigació atès que ell és un individu cec des de l'any 2000 quan va perdre la seva visió. El Carlos li apassionen els animals, cuinar, la natura, viatjar, ballar i la pràctica mindfulnes.

Jessica Finianos

Llicenciada en Infermeria, Màster en Psicologia Clínica per la Universitat de Balamand, Líban, i estudiant de doctorat a la Universitat Rovira i Virgili. Membre de la Unitat d'Estudi i Tractament del Dolor-ALGOS. El seu treball anterior es va centrar en la traducció a l'àrab, l'adaptació cultural i la validació d'escales comunes d'intensitat del dolor. Actualment està treballant en un estudi epidemiològic per determinar la prevalença del dolor crònic pediàtric al Líban i l'impacte d'alguns factors socioculturals. Els seus estudis van proporcionar les bases per al dolor crònic pediàtric al Líban.

Helena Garriga

Graduada en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Psicologia General Sanitària (MUPGS) per la Universitat Rovira i Virgili. Membre de la Unitat per a l'Estudi i el Tractament del Dolor - ALGOS, actualment gaudeix d'una beca predoctoral del Programa Martí i Franquès (PMF-PIPF) de la Universitat Rovira i Virgili. A grans trets, l'objectiu de la seva tesi és contribuir a millorar l'avalució i el tractament del dolor crònic en persones amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA).

Josep Roman

Graduat en Psicologia i Màster en Psicologia General Sanitària per la Universitat de les Illes Balears. Ha treballat a la Universitat de les Illes Balears i l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) en diversos projectes de recerca sobre psicologia clínica i de la salut. Actualment és estudiant de doctorat en Salut, Psicologia i Psiquiatria a la Universitat Rovira i Virgili i membre de la Unitat d'Estudi i Tractament del Dolor - ALGOS. Gaudeix d'una beca de Formació de Personal Investigador (FPI; Ref.: PRE2019-089283) finançada pel Ministerio de Ciencia e Innovación i vinculada al projecte de recerca "Estudio Transversal y Prospeectivo del Dolor Crónico en Población Juvenil" (Ref.: RTI2018-098710-B-I00) per a portar a terme la seva tesi.


Tècnics de suport a la recerca

Ariadna Sampietro

Graduada en Psicologia i estudiant del Màster Universitari en Psicologia General Sanitària (MUPGS) a la Universitat Rovira i Virgili. Actualment membre de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor-ALGOS, com a Tècnica de suport a la recerca, col·laborant en l'estudi epidemiològic del dolor crònic infantil i juvenil finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat.

Jesús Jordi Pinatella

Llicenciat en Periodisme per la Universitat Pompeu Fabra i Màster en Comunicació Digital, Dades i Noves Narratives per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha treballat, sobretot, en premsa escrita i en els últims anys s'ha especialitzat en comunicació corporativa, bàsicament en l'àmbit universitari. És tècnic de suport a la recerca a la Unitat per a l'Estudi i el Tractament del Dolor - ALGOS, on s'encarrega de la comunicació i la transferència de coneixement a la societat.


Investigadors col·laboradors

Huda Abu-Saad Huijer

La doctora Abu-Saad Huijer va rebre el seu BSN a la Universitat Americana de Beirut (AUB) i el màster i el doctorat de la Universitat de Florida (Estats Units). La seva carrera professional l'ha portat a fer de professora a la Universitat de Califòrnia a San Francisco, a la Universitat de Maastricht, a la Universitat de Surrey i, més recentment, a la AUB. Abu-Saad Huijer és professora titular i degana fundadora de l'Escola d'Infermeria Hariri a la AUB. Els seus esforços de recerca al Líban s'han centrat principalment en la gestió del dolor i l'atenció pal·liativa en adults i nens. Ha publicat més de 300 articles i dos llibres. Abu-Saad Huijer ha participat en diversos comitès internacionals d'experts, el més recent dels quals és el grup d'experts de l'OMS sobre cures pal·liatives en nens i la Lancet Commission on Global Access to Pain Control and Palliative Care. Huijer ha rebut molts premis i reconeixements pel seu treball d'investigació: Life Time Achievement Award de la McMillan Cancer Fund de Londres; Pioneers Award del Order of Nurses del Líban; el premi de recerca de la Scientific Society of Arab Nursing Faculties. També ha estat inclosa en el Sigma Theta Tau International (STTI) Nurse Researcher Hall of Fame; ha estat guardonada per la International Association for the Study of Pain, i ha rebut el Princess Mona Regional Award per la seva contribució significativa a la professió d'infermera. Recentment ha estat reconeguda amb el National Center for Scientific Research Career Award pels seus èxits en la recerca i el premi AAAH 2020 (Asia-Pacific Action Alliance on Human Resources for Health) pel seu treball en el desenvolupament de la mà d'obra sanitària.

G. Allen Finley, MD FRCPC FAAP

Allen Finley és anestesiòleg pediàtric amb més de 25 anys dedicats a la recerca i el tractament del dolor. És catedràtic d'Anestesiologia i Psicologia a la Dalhousie University, i ostenta la càtedra Dr. Stewart Wenning in Pediatric Pain Management a l'IWK Health Centri, a Halifax (Canadà). Ha publicat més de 110 articles en revistes peer-reviewed, i ha pronunciat més de 240 conferències convidades en els sis continents. Va crear el grup de discussió per mail PEDIATRIC-PAIN el 1993, on es reuneixen metges i investigadors sobre dolor de més de 40 països. Els seus projectes educacionals i de recerca l'han portat recentment a Jordània, Tailàndia, la Xina i el Brasil, entre altres països. El seu principal interès és el desenvolupament de serveis d'atenció al dolor infantil, a més de promocionar programes per a millorar l'atenció als nens amb dolor al voltant del món. És colíder de la ChildKind International Initiative.

Santiago Galán

Llicenciat en Psicologia i Màster en Tractaments Psicològics i de Salut i Màster en Psicologia de la Salut per la Universitat de Màlaga. Ha treballat en la Universitat de Màlaga i la Fundació FIMABIS amb equips de recerca en projectes relacionats amb la salut. Actualment té una beca del Ministeri de Ciència i Innovació per a seguir els seus estudis de doctorat en la URV. Membre de la Unitat per a l'Estudi i Tractament del Dolor - ALGOS posant en pràctica un dels seus objectius professionals que és acostar la recerca a la realitat clínica per a oferir a la població els tractaments més eficaços basats en la recerca científica. Des de febrer de 2014 a desembre de 2015 va fer la seva tesi Psychosocial support for young cancer survivors amb nosaltres. Actualment continua col·laborant amb la Càtedra des de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED).

Mark P. Jensen

Mark P. Jensen, és Catedràtic i Vicepresident de recerca del Department of Rehabilitation Medicine de la University of Washington School of Medicine (Seattle, WA; EUA). El seu programa de recerca se centra en el desenvolupament i avaluació de models biopsicosocials que expliquin el funcionament durant el procés d'envelliment de les persones amb discapacitat, i també en el disseny i avaluació de tractaments per a reduir la gravetat i l'impacte de problemes de salut en les persones amb discapacitats físiques. És autor de cinc llibres i de més de 500 articles i capítols de llibres. Ha estat membre de nombrosos consells editorials, entre altres: Consulting Editor de la revista Annals of Behavorial Medicine (1993-1997), Associated Editor de Archives of Physical Medicine and Rehabilitation (1999-2010) i de Clinical Journal of Pain (2006-2010). Des de l'any 2010, és Editor-in-Chief de Journal of Pain. Ha rebut finançament per al seu programa de recerca del National Institutes of Health i del Department of Education dels Estats Units, des de 1989 i de forma continuada; així mateix ha rebut nombrosos premis pels seus articles i aportacions científiques, incloent el premi Roy M . Dorcus de la Society of Clinical and Experimental Hypnosis 2004, el premi Clark L. Hull de la American Society of Clinial Hypnosis en 2009, el premi Arthur Shapiro al millor llibre sobre hipnosi de la Society of Clinical and Experimental Hypnosis en 2011, i el premi de la Divisió 30 de la American Psychological Association per les contribucions a la hipnosi científica en 2012.

Patrick J. McGrath

Catedràtic de Psicologia, Pediatria i Psiquiatria en la Dalhousie University. Vicepresident de Recerca a l'IWK Health Centri (Halifax, Nova Escòcia, Canadà). Ostenta una Canada Research Chair. Acumula una àmplia activitat tant de recerca com de pràctica clínica en el dolor infantil. Ha publicat més de 220 articles en revistes especialitzades, 50 capítols de llibres, 130 editorials, comentaris i resums de llibres i 13 llibres. La Societat Canadenca del Dolor (Canadian Pain Society), l'Associació Canadenca de Psicologia (Canadian Psychological Association), la Societat Americana del Dolor (American Pain Society) i la Fundació MayDay (MayDay Fund) li han atorgat premis distingits per les seves contribucions en la recerca sobre dolor. La Societat Americana del Dolor també l'ha premiat amb el Premi Jeffrey Lawson per les seves accions a favor de l'estudi i tractament del dolor. La seva recerca està relacionada amb el mesurament i tractament del dolor recurrent i agut, el dolor en poblacions especials, l'estudi del dolor en el context social (família i amics), i en la provisió de serveis de salut per als problemes de dolor. També investiga sobre l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació en els problemes de dolor i de salut mental. Ha estat premiat amb el Martin P. Levin Mentorship Award per la Societat de Psicologia Pediàtrica (Society of Pediatric Psychology) de l'Associació Americana de Psicologia (American Psychological Association) i el Distinguished Contributions Award to Psychology as a Profession per l'Associació Canadenca de Psicologia. El Dr. McGrath ha rebut la distinció Officer of the Order of Canada i ha estat triat membre de la Royal Society of Canada i de la Canadian Academy of Health Sciences.

Esperança Ponsell

Doctora en Filosofia per la Universitat de les Illes Balears. Professora titular del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB. L'interès pel dolor infantil resulta de la seva activitat professional en les unitats d'hospitalització infantil, concretament amb nens intervinguts quirúrgicament i cremats. Actualment, la seva recerca gira entorn de dos eixos: (1) la percepció i actuació dels professionals en el dolor infantil en les unitats d'hospitalització de Mallorca i (2) els pallassos d'hospital com a eina terapèutica per a alleujar el dolor i l'ansietat.

Francisco Reinoso

Doctor en Medicina i Cirurgia, Màster en Gestió Clínica i professor associat d'universitat. Coordina la Unitat de Dolor Infantil de l'Hospital Universitari La Paz de Madrid. El Dr. Reinoso és el fundador i director de la primera unitat de dolor pediàtrica d'Espanya. En la seva formació com anestesiòleg va adquirir les bases del tractament del dolor agut i crònic mitjançant l'ús de tècniques avançades de bloqueig locorregional. Des de l'any 1997 està dedicat a promoure la implantació de les novetats analgèsiques en els pacients pediàtrics afectes de dolor crònic, dolor agut o dolor per procediments. Recentment ha dirigit el primer estudi multicèntric de la incidència del dolor agut entre els nens ingressats en vint hospitals pediàtrics espanyols. Igualment ha desenvolupat eines específiques de mesurament de dolor en els nens operats. Defensa apassionadament el dret humà dels nens a no patir dolor, independentment de la seva edat, el seu pronòstic vital o el seu entorn sociofamiliars. En els últims anys lluita per implementar unitats multidisciplinàries de tractament del dolor crònic infantil que incorporin infermeria, psicologia, rehabilitació-fisioteràpia, pediatria i anestesiologia que rebin una certificació de qualitat que els permeti assegurar la millor cura dels pacients més petits.

Dra. Catarina Tomé 

Doctora en Psicologia per la Universitat Rovira i Virgili. Màster en Psicologia de la Salut en University of Bedfordshire Luton (United Kingdom), Màster en Psicologia del Dolor a CESPU (Portugal) i Màster en Avaluació i Mesura de la Conducta a la URV. Especialista en Psicologia del Dolor i membre de la Unitat per a l'Estudi i el Tractament del Dolor - ALGOS. Ha treballat amb la Fundació Portuguesa de Cardiologia desenvolupant activitats per a joves sobre conductes de risc a la salut. Els seus interessos professionals en recerca giren entorn de l'ús de tècniques psicològiques en el tractament del dolor crònic, els fonaments bàsics i empírics de tractaments psicològics, amb la hipnosi i el Biofeedback, i de les variables psicofisiològiques en l'experiència del dolor, especialment la migranya. Va fer la seva tesi Pain and Hypnosis amb nosaltres ens el juliol de 2008 i el maig de 2014. Actualment continua col·laborant amb la Càtedra donis de l'Institut Universitari de Lisboa - ISCTE-IUL, en el grup de recerca Centre de Recerca i Intervenció Social - CIS-IUL.

Javier Torres

Doctor en Psicologia i professor associat en la Universitat de Huelva. Acreditat Psicòleg General Sanitari. Molt interessat en l'ús de les teràpies alternatives en el tractament del dolor fruit del convenciment de la seva complementarietat amb les tècniques psicològiques, i com a suport a l'actuació Inter / Multidisciplinària. Vol impulsar una línia de recerca per a l'anàlisi dels beneficis terapèutics i les aplicacions clíniques de la Musicoteràpia i el Mindfulness en el tractament de nens i adolescents amb dolor crònic.

Rocío de la Vega

La doctora Rocío de la Vega és investigadora postdoctoral en l'Institut de Recerca Infantil de Seattle sota la supervisió de la Dra. *Tonya Palerm. Va completar una beca postdoctoral Beatriu de Pinós atorgada per la Generalitat de Catalunya en la Universitat de Washington sota la supervisió del Dr. Mark Jensen en 2017. Va rebre el seu doctorat en psicologia clínica de la Universitat Rovira i Virgili (Espanya) en 2014 sota la supervisió del Dr. Jordi Miró. La seva tesi mHealth: a new and complementary way to help young people with pain. State of the art, development, and usability testing of two Smartphone applications va obtenir l'esment internacional i el premi extraordinari de doctorat de la URV. Els seus interessos de recerca se centren principalment en intervencions autoadministrades a distància per al maneig del dolor (eHealth i mHealth) i en la comprensió dels mecanismes de canvi que tenen lloc durant el tractament per a millorar la seva eficàcia. Ttambé està interessada en les interrelacions entre el somni i el dolor. Actualment continua col·laborant amb nosaltres des del grup de recerca Pediatric pain and sleep innovations lab del Seattle Children's Research Institute.