Un estudi sobre el dolor en persones amb ceguesa i visió parcial
La recerca ha demostrat que les persones amb ceguesa o visió parcial tenen una major sensibilitat al dolor, i es mostren més vigilants als estímuls dolorosos. La recerca també ha demostrat que la hipersensibilitat i la hipervigilància són factors de risc del dolor crònic.
Tot i això, hi ha molt poques investigacions específiques que es preocupin pels problemes que ocasiona el dolor crònic en persones amb ceguesa o visió parcial, i moltes menys que avaluïn quins són els tractaments més adequats, o que desenvolupin tractaments adaptats a les necessitats que aquesta població pot tenir.
Objectius
És per aquest motiu que des de la Càtedra del Dolor Infantil URV-FG, en col·laboració amb professionals sanitaris i persones amb ceguesa i visió parcial, impulsem un projecte per aportar dades que permetin resoldre les preguntes següents: quins són els problemes més habituals de dolor? i quines necessitats de tractament tenen les persones amb ceguesa o visió parcial? L’objectiu és desenvolupar tractaments millors, també suportats per aplicacions mòbils, amb els que millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de visió que a més pateixen per causa del dolor. Pretenem que sigui un estudi internacional ja que el dolor no fa distincions.
El projecte neix amb l'ànim de que les dades recollides estiguin a disposició de tots els investigadors del món per a realitzar estudis en aquest àmbit; les dades seran d'accés obert. És una acció col·laborativa que aspira a ser d'utilitat a totes les persones amb aquest tipus de problema, més enllà de la seva condició de gènere, edat i nacionalitat.
Sobre el projecte
El projecte es desenvoluparà en tres fases. Els objectius de la primera són identificar els problemes de dolor habituals, les seves característiques i les necessitats de tractament. En la segona, dirigida específicament a les persones amb ceguesa i visió parcial, amb dolor crònic, es recolliran les dades més concretes sobre el dolor, i els factors associats a l'impacte del dolor crònic, que serviran per informar de nous tractaments específics en base a aquests factors. I la tercera, implicarà el desenvolupament i l'estudi de l'eficàcia de tractaments específics suportats per aplicacions mòbils. Aquestes aplicacions mòbils seran gratuïtes i estaran a disposició de totes les persones que les necessitin (professionals sanitaris, pacients, familiars, associacions).
Per participar en la primera fase pot accedir aquí: enquesta.
Si està interessat en col·laborar amb el projecte, pot realitzar una donació aquí.