- PROJECTES
- PUBLICACIONS
La recerca és el pilar fonamental de la Càtedra.
Actualment hi ha diferents projectes que es vehiculen des de la Càtedra, relacionats amb l'avaluació i tractament del dolor infantil. Aquests projectes compten amb el suport econòmic de diferents agents, tan públics com privats: la Fundació Grünenthal, l’Obra Social de La Caixa, el Ministerio de Economía y Competitividad, i la Universitat Rovira i Virgili. Així mateix, també es compta amb el suport de particulars interessats en ajudar a assolir els objectius de la Càtedra, contribuint-hi amb les seves donacions.
Els projectes actualment en marxa són:
- Fibroline: És el projecte que desenvolupa un programa d'intervenció cognitivoconductual (TCC) per a la fibromiàlgia en adolescents i adults joves, autoadministrat mitjançant tecnologia mòbil intel·ligent. L'objectiu principal és comprovar si aquest tractament és eficaç per a millorar la qualitat de vida d'aquestes persones.
- Prevendol (Dolor post-quirúrgic en nens i adolescents): El dolor crònic postquirúrgic és un problema de salut amb un gran impacte social: aproximadament el 20% de tots els nens i adolescents sotmesos a cirurgia desenvoluparan dolor crònic. És important destacar que els factors de risc i protecció que es coneixen (ex., ansietat, catastrofisme, creences sobre el dolor i afrontament del dolor) són modificables, per la qual cosa existeix un gran potencial per al desenvolupament de programes preventius i de protecció per evitar la transició del dolor agut al crònic o per reduir l'impacte en la vida dels pacients quan ja s'ha desenvolupat. No obstant això, encara no existeixen programes preventius que abordin les necessitats dels nens i adolescents. Per això, l'objectiu principal d'aquest projecte és desenvolupar i provar un programa per prevenir el desenvolupament del dolor crònic postquirúrgic en nens i adolescents sotmesos a cirurgia amb la finalitat de millorar la seva qualitat de vida (i la de les seves famílies). Aquesta proposta s'implementarà en 3 fases: (1) Desenvolupament del programa preventiu del dolor crònic postquirúrgic i la seva implementació en una aplicació mòbil; (2) Prova d'usabilitat de l'aplicació mòbil i (3) Assaig clínic per testar l'efectivitat del programa preventiu.
- Paintoo: Els nens amb discapacitat intel·lectual greu poden sentir dolor. Tanmateix, és possible que no puguin comunicar-se verbalment i, per tant, l'avaluació del dolor es torna més difícil. L'objectiu principal d'aquest projecte és ajudar a millorar la qualitat de vida en nens/es amb discapacitat intel·lectual greu, ajudant a millorar l'avaluació del seu dolor. Per abordar aquest objectiu es plantegen 3 accions: (1) Dissenyar i desenvolupar una aplicació mòbil que inclourà una secció d'educació per ajudar els usuaris (cuidadors o professionals de la salut) a aprendre com avaluar el dolor en nens/es amb discapacitat intel·lectual greu, i una mesura fiable i vàlida per facilitar l'avaluació i mesura del dolor en aquesta població; (2) Provar la usabilitat d'aquesta aplicació; (3) Examinar l'eficàcia d'aquesta aplicació per augmentar les habilitats dels cuidadors i els professionals de la salut per avaluar la intensitat del dolor en aquests nens/es.
- Painometer: És una aplicació per a telèfons intel·ligents android que serveix per avaluar i registrar la intensitat de dolor al llarg del temps. Inclou quatre de les escales per avaluar la intensitat del dolor més utilitzades, és a dir: Escala de Cares del Dolor Revisada (FPS-R), l'Escala Numèrica (EN), l'Escala Visual Analògica (EVA) i l'Escala Analògica de Color (CAS). A més permet indicar en quina part del cos es localitza el dolor. Painometer permet guardar els diferents registres que es fan tant en el mateix mòbil com en el núvol de dades i també permet visualitzar l'historial dels registres en forma de gràfic. Està disponible en diferents idiomes: català, castellà, francès, anglès i portuguès. PainMapp és el projecte que està desenvolupant la versió del Painometer per a mòbils iOS.
- Neurofeedback per al tractament del dolor crònic: El neurofeedback és un dels tractaments neuromoduladors que ha mostrat bons resultats en el tractament del dolor crònic en adults, però es desconeix com i sí podria funcionar en els joves. Amb aquest projecte es pretén avaluar i comparar els efectes de diferents protocols de neurofeedback en la intensitat del dolor, i d'altres variables relacionades, en la població juvenil amb dolor crònic.
- Educ@dol: L'objectiu principal d'aquest projecte és desenvolupar i contrastar l'eficàcia d'un programa d'ajuda a distància, administrat a través de dispositius mòbils intel·ligents, per a millorar el maneig del dolor crònic infantil en el context educatiu.
- Tractament cognitivoconductual del dolor crònic en nens i adolescents: S'ofereix un tractament psicosocial per a joves amb dolor crònic que es va desenvolupar gràcies a un ajut concedit per la Fundació de La Marató de TV3 en la convocatòria de l'any 2006, i que després s'ha mantingut gràcies al suport d'un projecte de recerca finançat per l'Obra social de La Caixa i a les aportacions de persones interessades en ajudar a millorar l'atenció que reben els joves amb dolor crònic i les seves famílies. El tractament es basa en tècniques cognitivoconductuals, i té com objectiu ajudar a reduir el dolor i altres problemes relacionats, com el malestar emocional o la interferència del dolor en les activitats quotidianes.
- Red Española de Dolor Infantil (REDIN): REDIN (Ref.PSI2016-82004-REDT) és una xarxa de recerca en dolor infantil que agrupa grups de recerca i experts de diferents àrees i especialitats entorn al dolor infantil. Els objectius de REDIN van dirigits a facilitar estudis de major abast del que podrien aconseguir els grups en solitari. A més d' una major disseminació dels resultats de dites recerques. REDIN pretén contribuir també a un millor coneixement dels problemes que persisteixen a Espanya en relació al tractament del dolor infantil, a més de situar l'estudi del dolor infantil dins de les línies prioritàries de les agències de recerca, facilitant-ne la internacionalització.